A képzés célja és a szakmai kompetenciák
A képzés célja állattenyésztő mérnökök képzése, akik állattenyésztési, növénytermesztési, műszaki, gazdasági és informatikai tudásuk birtokában ismerik a hazai és Európai Unió mezőgazdaságát, azon belül is az állattenyésztés gazdasági és társadalmi szerepét. Képesek az állati termék-előállítás közvetlen irányítására, egy adott gazdaságban alkalmazott technológiai folyamatok szükség szerinti módosítására, új technológiák bevezetésére. Munkájuk során olyan megoldásokat keresnek és részesítenek előnyben, amelyek a társadalom és az egyének egészségének megóvását támogatják, illetve a környezet védelmét is szem előtt tartják. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben való folytatására.
Miért Keszthely?
- Ki ne szeretne a Balaton fővárosában, a parthoz közel tanulni?
- Itt mindent megtanulhatsz, amit az agrárvilágról tudnod érdemes, nem csak elméletben, gyakorlatban is.
- Saját botanikuskertünkben és tangazdaságunkban sajáthatod el a gyakorlati tudásod.
- Pezsgő diákélet vár egyetemi klubbal, koncertekkel, rendezvényekkel!
- Vízimádóknak: saját evezőcsapat és Regatta minden évben!
- Természetkedvelőknek szervezett túrákkal is készülünk.
- Öntevékeny csoportok: bármi, ami csak érdekelhet…
- A Georgikon TV-n keresztül friss infókat kaphatsz a Campusról diáktársaid segítségével, de ha van affinitásod, még a műsorkészítésbe is belekóstolhatsz!
- Klubok, csoportok várnak, mindenféle témakörben: Táj és Ember Klub, Georgikon Társastánc csoport, Georgikon Fiatal Gazda Klub, Georgikon Keresztény Diákkör, Xiros Klub, Bexi Klub
Részletek a képzésről
Gyűjthető kreditek
- Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180+30 kredit
- A szak orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék)
- A szakdolgozat elkészítéséhez rendelt kreditérték: 15 kredit
- Az intézményen kívüli összefüggő gyakorlati képzés minimális kreditértéke: 30 kredit
- A szabadon választható tárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 10 kredit
Az elsajátítandó szakmai kompetenciák
Az állattenyésztő mérnök
a) tudása
- Ismeri a mezőgazdasági termelést, azon belül az állati termék-előállítást megalapozó természettudományi, műszaki-technológiai, élelmiszerlánc-biztonsági, gazdálkodási és gazdasági alapfogalmakat.
- Ismeri a mezőgazdasági ágazatokban, de különösen az állattenyésztésben használatos korszerű technológiákat és azok gyakorlati alkalmazását, rendelkezik digitális kompetenciákkal.
- Ismeri a precíziós gazdálkodás alapjait és annak gyakorlati alkalmazását.
- Birtokában van a tevékenységi területén alkalmazható vezetéselméleti és szervezetirányítási ismereteknek, a munkaszervezetek hatékonyságának és egészséget támogató voltának erősítése érdekében.
- Ismeri az agrárium intézményrendszerének felépítését, jogi szabályozását, támogatási és ösztönző rendszereit.
- Birtokában van mindannak az ismeretnek, amely képessé teszi szabatos szakmai kommunikációra, mezőgazdasági termelésben való közvetlen részvételre, annak támogatására, továbbá K+F+I projektek gyakorlati megvalósításában való aktív – operatív – szereplésre.
b) képességei
- Képes állattenyésztési ágazatot, főágazatot vagy azt kiszolgáló más ágazatot vezetni, szakszerűen irányítani.
- Képes családi gazdaságot alapítani és vezetni.
- Képes a mezőgazdasági termelés, de különösen az állati termék-előállítás folyamatában fellépő rutinszerű problémák felismerésére és annak megszüntetésére.
- Képes az élelmiszerlánc-biztonsági alapelveket betartani és betartatni az élelmiszer előállítása során.
- Folyamatosan figyelemmel kíséri a környezetvédelmi, állatvédelmi, állatjóléti, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, élelmezés-egészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.
- Ismeri a környezet és a mezőgazdasági termelés, állati termék-előállítás egymásra hatását és képes munkájában komplex szemlélettel dönteni.
- Állattenyésztési, mezőgazdasági vállalkozások középvezetőjeként rendelkezik megfelelő kooperációs képességgel, melynek révén a szakmai utasításokat egyértelműen tudja értelmezni és közvetíteni a beosztottjai felé.
- Képes a gazdasági haszonállatok, társ- és hobbiállatok egészségét veszélyeztető betegségek, elváltozások felismerésére, illetve azonosítására, a szükséges preventív és invazív állategészségügyi technológiák megtervezésére és végrehajtására.
- Képes az állattenyésztési ágazatra vonatkozó előírások, jogszabályok értelmezésére, azokat betartja és betartatja.
- Megfelelő kommunikációs képességgel rendelkezik, amely alkalmassá teszi szakmai véleményének, álláspontjának megfogalmazására és – vita esetén – annak megvédésére.
c) attitűdje
- Szakmai kérdésekhez konstruktívan, problémamegoldó módon áll hozzá.
- Érdeklődő a mezőgazdaság bármely szektorában felmerülő problémák, az újabb termelési irányzatok megismerése iránt, és törekszik azok megoldására, illetve bevezetésére.
- Felelősséget érez az élelmiszerlánc-biztonsági feltételek betartásáért.
- Szakmai döntéseiben fontos szerepet játszik a társadalom és az egyéni egészség és a környezet védelme.
- Munkája során önálló szakmai feladatellátásra törekszik.
- Önállóan, felelősséggel tervezi meg szakmai életpályáját.
- Ennek megfelelően folyamatosan képezi magát, tájékozódik a mezőgazdasági, állattenyésztési technológiák területén zajló kutatás-fejlesztési eredményekről, különös tekintettel a precíziós gazdálkodásra.
- Érzékeny a mezőgazdasági, állattenyésztési termelés környezetvédelmi, állatjóléti, élelmiszerbiztonsági vonatkozásai iránt, és így nyilvánul meg álláspontjának megfogalmazásában és napi munkájában egyaránt.
d) autonómiája és felelőssége
- Képes önállóan tevékenykedni a mezőgazdasági termelést kiszolgáló szolgáltatói, kereskedelmi szektorokban, különböző méretű és jellegű mezőgazdasági vállalkozások termelői és operatív irányítói feladatainak ellátására, szakmai tanácsadásra.
- A feladatai ellátása során fellépő döntéseiért, saját és a rábízott munkaerő munkájáért felelősséget vállal.
- Szakmai ismeretei alapján képes a munkaterületét érintő K+F+I projektek munkatervének önálló összeállítására, és vállalja a fejlesztési tevékenység közvetlen irányításának felelősségét.
- Érti és hitelesen képviseli a mezőgazdaság bármely szektorának fontosságát, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt.
- Elkötelezett a mezőgazdasági termelés pozitív társadalmi megítélésének fenntartása, javítása iránt.
- Szakmai kommunikációjában felelősen képviseli szakmai meggyőződését.
- Véleményét önállóan, szakmailag megalapozottan és felelőssége tudatában fogalmazza meg. 8. Az alapképzés jellemzői.
A alapképzés jellemzői
Szakmai jellemzők
A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:
- természettudományos alapismeretek [az általános és specifikus mezőgazdasági ismeretek megértéséhez és elsajátításához szükséges általános természettudományos (botanikai, zoológiai, kémiai, genetikai, állatélettani) ismeretek] 15-20 kredit;
- mérnöki alapismeretek (műszaki, informatikai ismeretek) 5-10 kredit;
- állattenyésztési, növénytermesztési és technológiai alapismeretek [az egyes állattenyésztési ágazatok specifikus ismereteinek elsajátításához szükséges alapozó mezőgazdasági (állattenyésztési, növénytermesztési, biotechnológiai, mikrobiológiai, takarmányozástani, élelmiszerlánc-biztonsági) ismeretek] 15-30 kredit;
- gazdasági és humán alapismeretek (a hazai és nemzetközi agrárgazdaság intézményrendszere, a mezőgazdasági termelés jogi és gazdasági szabályozásának alapjai, vállalkozói és pénzügyi ismeretek, vidékfejlesztési, kommunikációs és vezetési ismeretek, projektmenedzsment szaktanácsadás ismeretek) 15-20 kredit;
- állattenyésztő mérnöki szakmai ismeretek (az állati termék előállításához kapcsolódó gazdasági, társadalmi ismeretek, állattenyésztés, szaporítás és állatnemesítés, tartástechnológia, állategészségügy, állatjólét, takarmánynövény-termesztés, gyepgazdálkodás, telepirányítás, precíziós gazdálkodás, mezőgazdasági termék-előállítás ismeretei) 75-100 kredit.
A sajátos kompetenciákat eredményező, az agrárium egy-egy szektorában történő elméleti, gyakorlati elmélyülést lehetővé tevő és a következő képzési szinten történő továbbtanulás lehetőségét megalapozó, választható ismeretek kredithányada a képzés egészén belül 10-20 kredit.
A szakmai gyakorlat követelményei
A képzési és kimeneti követelményekben foglaltak alapján a szakon kötelező szakmai gyakorlatot teljesíteni. A szakmai gyakorlat két részből tevődik össze:
- a szakmai elméleti képzéshez kapcsolódóan tanévenként összesen két hét gyakorlati foglalkozásból (fizikai és állattenyésztési munkagyakorlat formájában – kritériumtárgyakként), valamint
- egy félévig (tizenkettő-tizenöt hétig) tartó szakmai gyakorlatból (30 kredit; egy-egy állattenyésztési, mezőgazdasági ágazat, üzem működésének, a hatékony és gazdaságos termelés megvalósítási gyakorlatának komplex megismerése céljából).
A gyakorlatokat a szak mintatantervben előírt félévekben kell teljesíteni:
- Az állattenyésztési munkagyakorlatokra az 1-6. félévében kerül sor (nappali munkarendben 1-1 hét/félév, levelező munkarendben 8 óra (1 nap)/félév), gazdasági állatfajok tenyésztésével, tartásával foglalkozó gyakorlati helyen, minden félévben más-más ágazatban.
- Az összefüggő szakmai gyakorlat teljesítése a 7. félévben történik, időtartama nappali munkarendben 480 óra (12 hét), levelező munkarendben 160 óra (4 hét).
- A gyakorlati hely lehet egyetemi gyakorlati helyszín (pl. tanüzem), a campusok által ajánlott külső gyakorlati helyek, vagy kérelem alapján a hallgató által egyénileg választott gyakorlati helyen. A szakot duális formában végző hallgatók a szakmai gyakorlatokat a velük szerződést kötött partnerszervezet székhelyén vagy telephelyén/telephelyein, a hallgatói munkaszerződésükben meghatározott időszakokban végzik. Szakmai gyakorlatuk keretében minden félévben részt vesznek a duális képzési programjukban meghatározott projektfeladatban is.
A szakmai gyakorlat – például Erasmus vagy más ösztöndíj program által támogatott formában – külföldön is teljesíthető.
A gyakorlat alatti kötelezettségek
A hallgató a szakmai gyakorlat alatt a fogadóhely szakembereinek felügyelete és irányítása mellett dolgozik, munkáját a gyakorlat ideje alatt az Egyetem kijelölt oktatója (felelőse) a gyakorlat folyamán bármikor ellenőrizheti. A gyakorlatok végén a hallgatók írásos beszámolót (gyakorlati naplót), a duális hallgatók ezen felül az aktuális projektfeladatukról projekt-leírást is készítenek, a duális képzési programjukban előírtak szerint.
A képzéshez tartozó szakmai gyakorlatok munkatapasztalat beszámításával is teljesíthetők. A korábbi munkatapasztalat beszámítását a szakot gesztoráló intézet Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottságánál kell kezdeményezni. Munkatapasztalatként csak a képzésnek megfelelő területen végzett munkavégzés számítható be, amennyiben a munkavégzés időtartama az elvégzett munkaórák tekintetében legalább olyan hosszúságú, mint a képzés tanterve szerinti szakmai gyakorlat. A Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottság a munkatapasztalat szakmai gyakorlatként történő beszámítására irányuló kérelem esetén kikérheti a szakfelelős/ szakirányfelelős/ szakmai modulfelelős/ specializációfelelős véleményét, továbbá a hallgatótól további adatszolgáltatást kérhet.
A gyakorlati tantárgyak felvételének és teljesítésének követelményeit, valamint a vonatkozó határidőket a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat 1. sz. melléklete (Szakmai gyakorlati szabályzat), valamint a tantárgyi követelményrendszer tartalmazza.
A szakmai gyakorlatok részletes követelményei a tantárgyi tematikákban, továbbá a campusok sajátosságai szerinti módon (elektronikus tanulmányi rendszerekben – NEPTUN Meet Street és/vagy Moodle) az aktuális gyakorlati félév elején kerülnek közzétételre.
Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás
A hallgatóknak a képzés során nappali munkarendben a mintatanterv szerint két féléven keresztül alapozó nyelvoktatásban, majd két féléven keresztül szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A nyelvoktatás és a szaknyelvoktatás teljesítése kritérium követelmény. Levelező munkarendben a nyelvoktatás és szaknyelvoktatás szabadon választható módon valósul meg. A nyelvoktatásról és a szaknyelvoktatásról bővebb információ a 4.3.12. Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás fejezetben található.
A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei
- a képzés összes kötelező tantárgyának, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szabadon választható kredit és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 180 kredit értékben;
- a 30 kredit értékű szakmai gyakorlat teljesítése.
Záróvizsga
Záróvizsgára bocsátás feltételei
- végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
- szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
- a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A záróvizsga részei
- szaktárgyi komplex vizsga (tantárgyi vizsga);
- szakdolgozat védés.
Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak
A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben: A 2021/22. tanévben és azt követően a szakon tanulmányaikat megkezdő hallgatók a tanterv kötelező állattenyésztő mérnöki szakmai ismeretek modul ismeretanyagából, valamint az egyes specializációk ismeretanyagából tesznek komplex vizsgát az alábbiak szerint:
a) Szaktárgyi komplex vizsga („A” tétel), amely lefedi az állattenyésztő mérnöki szak szakmai törzsanyagát (állatnemesítés, gazdasági állatfajok tenyésztése és tartása, állategészségtan, állattenyésztés műszaki ismeretei, állatvédelem, üzemgazdaságtan, takarmányozás, takarmánynövény-termesztés, környezetvédelem komplex ismeretkörei). A kérdések az állattenyésztési, a növénytermesztési, valamint a gazdálkodási ismeretek komplex jellegű számonkérésére irányulnak. A záróvizsga során a hallgató egy tételt húz a tételsorból.
b) Az egyes specializációk ismeretanyaga („B” tétel), amelyből a hallgató szintén egy tételt húz a záróvizsga során.
Az „A” tételsort az érintett tantárgyfelelősök bevonásával a szakfelelős, a „B” tételsorokat a specializációfelelősök állítják össze minden tanévben.
A képzések aktuális tantervei a sharepoint felületünkön kikereshetőek.
További alapképzések
Kertészmérnöki szak
Magyar nyelvű, nappali és levelező tagozatos, 7 féléves alapképzés
Mezőgazdasági mérnöki szak
Magyar nyelvű, nappali és levelező tagozatos, 7 féléves alapképzés