Felvételizők figyelem: Ha most regisztrálsz promóciós játékunkra, Tiéd lehet a fődíj!
×A képzés célja és a szakmai kompetenciák
A képzés célja a turizmus és vendéglátás feladatait ellátói idegen nyelveket beszélő gazdasági szakemberek képzése, akik közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és szakirányú tudásuk birtokában képesek elvégezni a turizmus és a vendéglátás területén felmerülő feladatokat, irányítani és szervezni tudják a kapcsolódó munkafolyamatokat, feltárják és elemzik a keresletet befolyásoló tényezőket, vonzó és élményszerű kínálatot alakítanak ki, megszervezik és elvégzik a kapcsolódó szolgáltató tevékenységeket. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.
Miért Keszthely?
- Ki ne szeretne a Balaton fővárosában, a parthoz közel tanulni?
- Itt mindent megtanulhatsz, amit az agrárvilágról tudnod érdemes, nem csak elméletben, gyakorlatban is.
- Saját botanikuskertünkben és tangazdaságunkban sajáthatod el a gyakorlati tudásod.
- Pezsgő diákélet vár egyetemi klubbal, koncertekkel, rendezvényekkel!
- Vízimádóknak: saját evezőcsapat és Regatta minden évben!
- Természetkedvelőknek szervezett túrákkal is készülünk.
- Öntevékeny csoportok: bármi, ami csak érdekelhet…
- A Georgikon TV-n keresztül friss infókat kaphatsz a Campusról diáktársaid segítségével, de ha van affinitásod, még a műsorkészítésbe is belekóstolhatsz!
- Klubok, csoportok várnak, mindenféle témakörben: Táj és Ember Klub, Georgikon Társastánc csoport, Georgikon Fiatal Gazda Klub, Georgikon Keresztény Diákkör, Xiros Klub, Bexi Klub
Részletek a képzésről
Gyűjthető kreditek
- Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180+60 kredit
- A szak orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék)
- Az intézményen kívüli gyakorlati képzés minimális kreditértéke: 60 kredit, amelyből a szakdolgozat készítéséhez rendelt kreditérték: 10 kredit
- A szabadon választható tárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 10 kredit
Az elsajátítandó szakmai kompetenciák
Turizmus-vendéglátás alapképzési szakon a közgazdász
a) tudása
- Rendelkezik a gazdaságtudomány alapvető, átfogó fogalmainak, elméleteinek, tényeinek, nemzetgazdasági és nemzetközi összefüggéseinek ismeretével, a releváns gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.
- Elsajátította a gazdaság mikro és makro szerveződési szintjeinek alapvető elméleteit, birtokában van az alapvető információ-gyűjtési, matematikai és statisztikai elemzési módszereknek.
- Ismeri a projektben, csapatban, munkaszervezetben való együttműködés, a projekt vezetés szabályait és etikai normáit.
- Ismeri a turisztikai ágazat működésének elveit és annak kapcsolódó ágazatait, ismeri a turizmus hazai és nemzetközi piacát, a piac szereplőit, jellemzőit, sajátosságait és kapcsolódásaikat.
- Ismeri a különböző típusú turisztikai vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátóhelyek, szabadidős létesítmények) típusait, valamint azok működtetésére és piaci tevékenységeinek irányítására vonatkozó elveket és menedzsment módszereket.
- Ismeri a turizmus alágazatainak és tevékenységeinek (például szállás- és vendéglátóhelyek, utazásszervezés és közvetítés, térség-menedzsment szervezetei, egyéb szolgáltatók stb.) működését, értékelését, döntési kritériumait, szakmai részterületeit és ágazati kapcsolódási pontjait.
- Ismeri a turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó más szak- és tudományterületek alapvető tényeit és összefüggéseit (földrajz, művelődéstörténet, környezetvédelem, jog, egészségtudomány, gasztronómia, élelmezéstudomány).
- Képes legalább két idegen nyelven kommunikálni.
- Képes önálló szakirodalmi feldolgozásra.
b) képességei
- Képes gazdasági tevékenységet, projektet tervezni, szervezni, kisebb vállalkozást, gazdálkodó szervezetet irányítani és ellenőrizni.
- A tanult elméletek és módszerek alkalmazásával tényeket és alapvető összefüggéseket képes feltárni, rendszerezni és elemezni, önálló következtetéseket, kritikai észrevételeket megfogalmazni, döntés-előkészítő javaslatokat készíteni, döntéseket hozni rutin- és részben ismeretlen környezetben is.
- Képes következtetései, valamint az őket megalapozó tudás és érvelés világos és egyértelmű kommunikálására, szakmai és laikus közönség felé egyaránt.
- Képes a turisztikai vállalkozások piaci tevékenységének szervezésére és irányítására.
- Képes a szakterülethez tartozó informatikai ismeretek alkalmazására.
- Képes kidolgozott szakmai javaslatok, vezetői beszámolók, marketingajánlatok (például programfüzetek, étlapok) készítésére.
- Képes a szolgáltatásokkal és az intenzív ügyfélkapcsolattal összefüggő problémák felismerésére és hatékony kezelésére.
- Alkotó, kreatív önállósággal épít ki és kezdeményez új gyakorlati megoldásokat.
- Képes a turisztikai és vendéglátó vállalkozások tevékenységének részleges vagy teljes körű tervezésére, szervezésére, irányítására és ellenőrzésére.
- Képes a turizmus és a vendéglátás különféle területein jelentkező gazdasági problémák kezelésére és megoldására.
- Képes szakszerű és hatékony kommunikációra írásban és szóban is.
c) attitűdje
- A minőségi munkavégzés érdekében problémaérzékeny, proaktív magatartást tanúsít, projektben, csoportos feladatvégzés esetén konstruktív, együttműködő, kezdeményező.
- Fogékony az új információk befogadására, az új szakmai ismeretekre és módszertanokra, nyitott az új, önálló és együttműködést igénylő feladatok, felelősségek vállalására. Törekszik tudásának és munkakapcsolatainak fejlesztésére, ebben munkatársaival való együttműködésre.
- Követi és értelmezi a világgazdasági, nemzetközi üzleti folyamatokat, a gazdaságpolitika és a szakterület szerint releváns, kapcsolódó szakpolitikák, jogszabályok változásait, azok hatásait, ezeket figyelembe veszi elemzései, javaslatai, döntései során.
- Nyitott a gazdaságtudományok átfogó gondolkodásmódjának és gyakorlati működése alapvető jellemzőinek hiteles közvetítésére.
- Környezetérzékeny, gyakorlatorientált szemléletmódú.
- A vendégelégedettséget előtérbe helyező minőségi szemléletmódot követ és közvetít a munkatársak felé is.
- Nyitott a turizmust és vendéglátást, illetve az adott gazdálkodó szervezetet érintő változások megismerésére, ezek hatásainak megértésére, az új szakmai ismeretek és módszertanok alkalmazására.
- Törekszik a szakmai eredmények, javaslatok megosztására a turizmus és vendéglátás fejlesztése iránt érdeklődők körében.
- Az életpálya-tervezés fontosságát elismeri, az életen át tartó tanulásra törekszik.
d) autonómiája és felelőssége
- Általános szakmai felügyelet mellett, önállóan végzi és szervezi a munkaköri leírásban meghatározott feladatokat. Önállóan szervezi meg a gazdasági folyamatok elemzését, az adatok gyűjtését, rendszerezését, értékelését.
- Az elemzéseiért, következtetéseiért és döntéseiért felelősséget vállal.
- Önállóan vezet, szervez, irányít gazdálkodó szervezetben szervezeti egységet, munkacsoportot, illetve vállalkozást, kisebb gazdálkodó szervezetet, felelősséget vállalva a szervezetért és a munkatársakért.
- Tudatosan vállalja és közvetíti szakmája etikai normáit.
- Kész a turizmus társadalmi, gazdasági, technológiai és jogi környezetében bekövetkező változások önálló megfigyelésére, a vonatkozó szakpolitikák követésére, a következtetések felelősségteljes levonására.
Az alapképzés jellemzői
Szakmai jellemzők
A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:
- közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek (matematika, statisztika, informatika, mikro- és makroökonómia, nemzetközi gazdaságtan, pénzügytan, vállalati gazdaságtan, gazdasági jog, marketing, számvitel, menedzsment, üzleti kommunikáció, szaknyelv, környezet-gazdaságtan, alapozó üzleti ismeretkörök) 80-90 kredit;
- társadalomtudományi alapismeretek (európai uniós, általános és gazdasági jogi ismeretek, gazdaságtörténet, szociológia, pszichológia, filozófia) 10-20 kredit;
- turizmus és vendéglátás szakmai ismeretei (turizmus rendszere, vendéglátás, szállásadás, utazásszervezés, turisztikai erőforrások, a turizmus közigazgatási, szakigazgatási, önkormányzati vonatkozásai, turizmus marketing, turisztikai termékek, turisztikai vállalkozások, vendéglátás szervezés, vezetés, nemzetközi gazdasági kapcsolatok, továbbá választható specializációk) 70-90 kredit.
A turizmus és vendéglátás szakmai igényeinek megfelelő szakterületeken szerezhető speciális ismeret kredit aránya a képzés egészén belül legfeljebb 30 kredit.
A képzést megkülönböztető speciális jegyek
Az alapképzésben a szakképzettség megszerzéséhez két idegen nyelvből legalább középfokú (B2 szintű) a képzési területnek megfelelő szaknyelvi idegennyelv-tudást kell elérni.
A szakmai gyakorlat követelményei
A szakmai gyakorlat – a felsőoktatási intézmény tantervében meghatározottak szerint – két félév turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény tanéttermében vagy tanszállodájában végezhető gyakorlat, amelyből egy félév lehet a magyar és külföldi felsőoktatási intézmény közötti megállapodás keretében szervezett gyakorlatorientált külföldi részképzés.
Választható specializációk
VÁLASZTHATÓ SPECIALIZÁCIÓ | SPECIALIZÁCIÓFELELŐ | MELY MUNKARENDBEN? |
Vidéki, természeti és borturizmus specializáció |
Dr. Pallás Edit Ilona egyetemi docens |
nappali és levelező munkarendben |
Egészségturizmus specializáció | Dr. Molnár Csilla egyetemi docens |
nappali és levelező munkarendben |
Rendezvényszervezés specializáció |
Dr. Lőke Zsuzsanna egyetemi docens |
nappali és levelező munkarendben |
Turizmusfejlesztés és térségi menedzsment |
Dr. Bujdosó Zoltán egyetemi tanár |
nappali és levelező munkarendben |
Specializációra történő felvétel feltételei
A szak hallgatói a negyedik félévben választanak specializációt. Specializáció választásnál a hallgató 2 specializációt jelöl meg (első, illetve második helyen választandó specializáció). A specializáció min. 10 fő jelentkezése esetén indul. A specializációra történő jelentkezéseket a szakfelelős és az érintett specializáció felelőse bírálják el.
Levelező munkarendű képzés sajátosságai
A tanterv, az ismeretek egymásra épülése, a specializálódási lehetőség és a záróvizsga követelmények megegyeznek a nappali munkarendű képzéssel.
Az oktatás jellege, a tananyagcsoportok beosztása és bizonyos módszertani kérdések az oktatás helyétől függően eltérhetnek egymástól, de az általános elv szerint a levelező munkarendű képzés tanórái pénteki és/vagy szombati napokon kerülnek megtartásra a szemeszter elején kiadott órarend szerint.
Szakmai gyakorlat
A szakmai gyakorlat – a mintatantervben meghatározottak szerint – két félév, melyet a hallgató legfeljebb két gyakorlati helyen tölthet.
A gyakorlat turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél (szálláshelyen; vendéglátó vállalkozásnál; utazásszervező és –közvetítő irodában; rendezvényszervező vállalkozásnál; kulturális-, sport- és fürdőlétesítményben; természetvédelmi igazgatóságoknál; a helyi-, térségi- és állami turizmus irányításban résztvevő, illetve desztináció menedzsment szervezeteknél; stb.) folytatható különféle munkakörökben, illetve végezhető a felsőoktatási intézmény tanszállodájában (Hotel Opál, Gyöngyös).
A szakmai gyakorlat egy féléve lehet a magyar és külföldi felsőoktatási intézmény közötti megállapodás keretében szervezett gyakorlatorientált külföldi részképzés.
A gyakorlat nappali munkarendben
A gyakorlat alapvetően az alábbi típusú helyszíneken teljesíthető:
- az Egyetemmel együttműködési kapcsolatban álló gyakorlati helyeken;
- a hallgató által saját magának szerzett és a szakvezető által jóváhagyott gyakorlati helyen, az Egyetemmel való együttműködési megállapodás megkötését követően;
- Erasmus szakmai gyakorlati helyen.
A hallgató gyakorlat alatti kötelezettségei
A Hallgató a szakmai gyakorlat alatt a fogadóhely kijelölt szakemberének (mentor) felügyelete és irányítása mellett dolgozik a vállalati munkarend előírásainak figyelembevételével a hallgatói munkaszerződésében foglaltak szerint.
A hallgató köteles a hatályos vállalati baleset- és munkavédelmi szabályokat betartani.
A hallgató munkáját a gyakorlat ideje alatt az Egyetem kijelölt oktatója (felelőse) bármikor, előzetes bejelentés nélkül ellenőrizheti.
A gyakorlat értékelése és elfogadása
A szakmai gyakorlat végén a hallgatók írásos beszámolót készítenek, amit a foglalkoztató aláírásával igazol.
Külföldi szakmai gyakorlat esetén a beszámolót két nyelven (magyarul és a fogadóhely által elfogadott nyelven) kell elkészíteni.
A tartalmi és formai előírásoknak megfelelő beszámolót a szakfelelősnek/ szakkordinátornak vagy az általa megnevezett munkatársnak kell benyújtani.
A gyakorlat teljesítését a munkahelyi vezető – a hallgató által készített írásos beszámoló szignálásán kívül – az „Igazolás a gyakorlat teljesítéséről és munkahelyi vezetői értékelés” nyomtatvány kitöltésével, aláírásával igazolja. Ebből a szakmai gyakorlat utolsó napján egy példányt a hallgatónak átad, és további egy példányt a szakfelelősnek/szakkoordinátornak vagy az általa megnevezett munkatársnak megküld.
A gyakorlat levelező munkarendben
A levelező munkarendű képzésre vonatkozó szabályok megegyeznek a nappali munkarendű gyakorlattal.
Munkatapasztalat beszámítás
A képzéshez tartozó szakmai gyakorlat munkatapasztalat beszámításával is teljesíthető. A korábbi munkatapasztalat beszámítását az Intézeti Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottságnál kell kezdeményezni. Munkatapasztalatként csak a képzésnek megfelelő területen végzett munkavégzés számítható be, amennyiben a munkavégzés időtartama az elvégzett munkaórák tekintetében legalább olyan hosszúságú, mint a képzés tanterve szerinti szakmai gyakorlat.
Az Intézet Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottsága a munkatapasztalat szakmai gyakorlatként történő beszámítására irányuló kérelem esetén kikérheti a szakfelelős/ továbbá a hallgatótól további adatszolgáltatást kérhet.
A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok
Az alapfokozat birtokában a turizmus-vendéglátás alapszakon végzett közgazdászok
- ismerik a turizmus ágazat működésének elveit, hazai és nemzetközi piacát, a piac szereplőit, jellemzőiket, sajátosságaikat, működésüket és kapcsolódásaikat;
- ismerik a különböző típusú turisztikai vállalkozások típusait, valamint azok működtetésére és piaci tevékenységeinek irányítására vonatkozó elveket és menedzsment módszereket;
- képesek a turisztikai és vendéglátó vállalkozások tevékenységének részleges vagy teljes körű tervezésére, szervezésére, irányítására és ellenőrzésére, szakmai problémák megfogalmazására, elemzésére, értékelésére, a problémák kezelésére és megoldására;
- környezetérzékeny, gyakorlat- és minőségorientált szemléletmóddal készek a turizmus társadalmi, gazdasági, technológiai és jogi környezetében bekövetkező változások önálló megfigyelésére, a következtetések felelősségteljes levonására, szak- és közigazgatási feladatok ellátására;
- képesek szaktanácsadói feladatok ellátására.
A szakon végzett hallgatók szakképzettségüket elsősorban az alábbi vállalat- és intézménytípusoknál történő elhelyezkedés során hasznosíthatják:
- szálláshelyeken a front office (recepció, porta), a house keeping, a vendéglátás, a rendezvényszervezés, az értékesítés- és marketing, valamint a gazdálkodáshoz, adminisztrációhoz kapcsolódó munkaterületeken, akár középvezetői munkakörökben is;
- konferencia és rendezvényszervezőként;
- utazásszervezők és utazási irodák munkatársaként, vezetőjeként;
- vendéglátó egység munkatársaként, menedzsereként;
- fürdőlétesítmények (gyógy-, wellness- és élményfürdők) munkatársaként;
- kulturális- és sportlétesítmények rendezvényszervező-, vagy marketingért felelős munkatársaként, menedzsereként;
- természetvédelmi igazgatóságok, nemzeti parkok turisztikai szakértőjeként, programszervezőjeként;
- a helyi-, térségi- és állami turizmus irányításban változatos munkakörökben
- önkormányzatok turisztikai referenseként;
- desztinációmenedzsment (TDM) szervezet munkatársaként;
- pályázatírással, kutatással foglalkozó vállalkozások és szervezetek munkatársaként;
- saját turisztikai/szabadidős vállalkozás vezetőjeként.
Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás
A hallgatóknak a képzés során nappali munkarendben a mintatanterv szerint két féléven keresztül alapozó nyelvoktatásban, majd két féléven keresztül szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A nyelvoktatás és a szaknyelvoktatás teljesítése kritérium követelmény. Levelező munkarendben a nyelvoktatás és szaknyelvoktatás szabadon választható módon valósul meg.
A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei
- a képzés összes kötelező tantárgyának, a választott specializáció tantárgyainak teljesítése, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szabadon választható kredit és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 180 kredit értékben;
- a 60 kredit értékű szakmai gyakorlat teljesítése.
Záróvizsga
Záróvizsgára bocsátás feltételei
- végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
- szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
- a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A záróvizsga részei
- szakdolgozat védés;
- szaktárgyi komplex vizsga (tantárgyi vizsga), amely „A” (a turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó általános szakmai ismeretek) és „B” (specializáció specifikus) kérdésekből áll. Az „A” tételsort az érintett tárgyfelelősök bevonásával a szakfelelős, a „B” tételsorokat a specializáció felelősök állítják össze minden tanévben. A kérdések gyakorlat orientáltak, továbbá hangsúlyt kap, hogy a záróvizsgázó hallgató naprakész piaci ismeretekkel rendelkezik-e.
A záróvizsgára vonatkozó további részletes információkat a Tanulmányi és vizsgaszabályzat 5. sz. függelék 1.6 pontja tartalmazza.
A képzések aktuális tantervei a sharepoint felületünkön kikereshetőek.