Turizmus-vendéglátás szak

Georgikon - Alapképzés (Bsc) - Turizmus-vendéglátás szak

Felvételizők figyelem: Ha most regisztrálsz promóciós játékunkra, Tiéd lehet a fődíj!

×

A képzés célja és a szakmai kompetenciák

A képzés célja a turizmus és vendéglátás feladatait ellátói idegen nyelveket beszélő gazdasági szakemberek képzése, akik közgazdaságtudományi, társadalomelméleti, alkalmazott módszertani ismereteik és szakirányú tudásuk birtokában képesek elvégezni a turizmus és a vendéglátás területén felmerülő feladatokat, irányítani és szervezni tudják a kapcsolódó munkafolyamatokat, feltárják és elemzik a keresletet befolyásoló tényezőket, vonzó és élményszerű kínálatot alakítanak ki, megszervezik és elvégzik a kapcsolódó szolgáltató tevékenységeket. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

Miért Keszthely?

  • Ki ne szeretne a Balaton fővárosában, a parthoz közel tanulni?
  • Itt mindent megtanulhatsz, amit az agrárvilágról tudnod érdemes, nem csak elméletben, gyakorlatban is.
  • Saját botanikuskertünkben és tangazdaságunkban sajáthatod el a gyakorlati tudásod.
  • Pezsgő diákélet vár egyetemi klubbal, koncertekkel, rendezvényekkel!
  • Vízimádóknak: saját evezőcsapat és Regatta minden évben!
  • Természetkedvelőknek szervezett túrákkal is készülünk.
  • Öntevékeny csoportok: bármi, ami csak érdekelhet…
  • A Georgikon TV-n keresztül friss infókat kaphatsz a Campusról diáktársaid segítségével, de ha van affinitásod, még a műsorkészítésbe is belekóstolhatsz!
  • Klubok, csoportok várnak, mindenféle témakörben: Táj és Ember Klub, Georgikon Társastánc csoport, Georgikon Fiatal Gazda Klub, Georgikon Keresztény Diákkör, Xiros Klub, Bexi Klub

Részletek a képzésről

Gyűjthető kreditek
  • Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180+60 kredit
  • A szak orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék)
  • Az intézményen kívüli gyakorlati képzés minimális kreditértéke: 60 kredit, amelyből a szakdolgozat készítéséhez rendelt kreditérték: 10 kredit
  • A szabadon választható tárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 10 kredit
Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

Turizmus-vendéglátás alapképzési szakon a közgazdász

a) tudása
  • Rendelkezik a gazdaságtudomány alapvető, átfogó fogalmainak, elméleteinek, tényeinek, nemzetgazdasági és nemzetközi összefüggéseinek ismeretével, a releváns gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.
  • Elsajátította a gazdaság mikro és makro szerveződési szintjeinek alapvető elméleteit, birtokában van az alapvető információ-gyűjtési, matematikai és statisztikai elemzési módszereknek.
  • Ismeri a projektben, csapatban, munkaszervezetben való együttműködés, a projekt vezetés szabályait és etikai normáit.
  • Ismeri a turisztikai ágazat működésének elveit és annak kapcsolódó ágazatait, ismeri a turizmus hazai és nemzetközi piacát, a piac szereplőit, jellemzőit, sajátosságait és kapcsolódásaikat.
  • Ismeri a különböző típusú turisztikai vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátóhelyek, szabadidős létesítmények) típusait, valamint azok működtetésére és piaci tevékenységeinek irányítására vonatkozó elveket és menedzsment módszereket.
  • Ismeri a turizmus alágazatainak és tevékenységeinek (például szállás- és vendéglátóhelyek, utazásszervezés és közvetítés, térség-menedzsment szervezetei, egyéb szolgáltatók stb.) működését, értékelését, döntési kritériumait, szakmai részterületeit és ágazati kapcsolódási pontjait.
  • Ismeri a turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó más szak- és tudományterületek alapvető tényeit és összefüggéseit (földrajz, művelődéstörténet, környezetvédelem, jog, egészségtudomány, gasztronómia, élelmezéstudomány).
  • Képes legalább két idegen nyelven kommunikálni.
  • Képes önálló szakirodalmi feldolgozásra.
b) képességei
  • Képes gazdasági tevékenységet, projektet tervezni, szervezni, kisebb vállalkozást, gazdálkodó szervezetet irányítani és ellenőrizni.
  • A tanult elméletek és módszerek alkalmazásával tényeket és alapvető összefüggéseket képes feltárni, rendszerezni és elemezni, önálló következtetéseket, kritikai észrevételeket megfogalmazni, döntés-előkészítő javaslatokat készíteni, döntéseket hozni rutin- és részben ismeretlen környezetben is.
  • Képes következtetései, valamint az őket megalapozó tudás és érvelés világos és egyértelmű kommunikálására, szakmai és laikus közönség felé egyaránt.
  • Képes a turisztikai vállalkozások piaci tevékenységének szervezésére és irányítására.
  • Képes a szakterülethez tartozó informatikai ismeretek alkalmazására.
  • Képes kidolgozott szakmai javaslatok, vezetői beszámolók, marketingajánlatok (például programfüzetek, étlapok) készítésére.
  • Képes a szolgáltatásokkal és az intenzív ügyfélkapcsolattal összefüggő problémák felismerésére és hatékony kezelésére.
  • Alkotó, kreatív önállósággal épít ki és kezdeményez új gyakorlati megoldásokat.
  • Képes a turisztikai és vendéglátó vállalkozások tevékenységének részleges vagy teljes körű tervezésére, szervezésére, irányítására és ellenőrzésére.
  • Képes a turizmus és a vendéglátás különféle területein jelentkező gazdasági problémák kezelésére és megoldására.
  • Képes szakszerű és hatékony kommunikációra írásban és szóban is.
c) attitűdje
  • A minőségi munkavégzés érdekében problémaérzékeny, proaktív magatartást tanúsít, projektben, csoportos feladatvégzés esetén konstruktív, együttműködő, kezdeményező.
  • Fogékony az új információk befogadására, az új szakmai ismeretekre és módszertanokra, nyitott az új, önálló és együttműködést igénylő feladatok, felelősségek vállalására. Törekszik tudásának és munkakapcsolatainak fejlesztésére, ebben munkatársaival való együttműködésre.
  • Követi és értelmezi a világgazdasági, nemzetközi üzleti folyamatokat, a gazdaságpolitika és a szakterület szerint releváns, kapcsolódó szakpolitikák, jogszabályok változásait, azok hatásait, ezeket figyelembe veszi elemzései, javaslatai, döntései során.
  • Nyitott a gazdaságtudományok átfogó gondolkodásmódjának és gyakorlati működése alapvető jellemzőinek hiteles közvetítésére.
  • Környezetérzékeny, gyakorlatorientált szemléletmódú.
  • A vendégelégedettséget előtérbe helyező minőségi szemléletmódot követ és közvetít a munkatársak felé is.
  • Nyitott a turizmust és vendéglátást, illetve az adott gazdálkodó szervezetet érintő változások megismerésére, ezek hatásainak megértésére, az új szakmai ismeretek és módszertanok alkalmazására.
  • Törekszik a szakmai eredmények, javaslatok megosztására a turizmus és vendéglátás fejlesztése iránt érdeklődők körében.
  • Az életpálya-tervezés fontosságát elismeri, az életen át tartó tanulásra törekszik.
d) autonómiája és felelőssége
  • Általános szakmai felügyelet mellett, önállóan végzi és szervezi a munkaköri leírásban meghatározott feladatokat. Önállóan szervezi meg a gazdasági folyamatok elemzését, az adatok gyűjtését, rendszerezését, értékelését.
  • Az elemzéseiért, következtetéseiért és döntéseiért felelősséget vállal.
  • Önállóan vezet, szervez, irányít gazdálkodó szervezetben szervezeti egységet, munkacsoportot, illetve vállalkozást, kisebb gazdálkodó szervezetet, felelősséget vállalva a szervezetért és a munkatársakért.
  • Tudatosan vállalja és közvetíti szakmája etikai normáit.
  • Kész a turizmus társadalmi, gazdasági, technológiai és jogi környezetében bekövetkező változások önálló megfigyelésére, a vonatkozó szakpolitikák követésére, a következtetések felelősségteljes levonására.
Az alapképzés jellemzői

Szakmai jellemzők

A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:

  • közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismeretek (matematika, statisztika, informatika, mikro- és makroökonómia, nemzetközi gazdaságtan, pénzügytan, vállalati gazdaságtan, gazdasági jog, marketing, számvitel, menedzsment, üzleti kommunikáció, szaknyelv, környezet-gazdaságtan, alapozó üzleti ismeretkörök) 80-90 kredit;
  • társadalomtudományi alapismeretek (európai uniós, általános és gazdasági jogi ismeretek, gazdaságtörténet, szociológia, pszichológia, filozófia) 10-20 kredit;
  • turizmus és vendéglátás szakmai ismeretei (turizmus rendszere, vendéglátás, szállásadás, utazásszervezés, turisztikai erőforrások, a turizmus közigazgatási, szakigazgatási, önkormányzati vonatkozásai, turizmus marketing, turisztikai termékek, turisztikai vállalkozások, vendéglátás szervezés, vezetés, nemzetközi gazdasági kapcsolatok, továbbá választható specializációk) 70-90 kredit.

A turizmus és vendéglátás szakmai igényeinek megfelelő szakterületeken szerezhető speciális ismeret kredit aránya a képzés egészén belül legfeljebb 30 kredit.

A képzést megkülönböztető speciális jegyek

Az alapképzésben a szakképzettség megszerzéséhez két idegen nyelvből legalább középfokú (B2 szintű) a képzési területnek megfelelő szaknyelvi idegennyelv-tudást kell elérni.

A szakmai gyakorlat követelményei

A szakmai gyakorlat – a felsőoktatási intézmény tantervében meghatározottak szerint – két félév turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény tanéttermében vagy tanszállodájában végezhető gyakorlat, amelyből egy félév lehet a magyar és külföldi felsőoktatási intézmény közötti megállapodás keretében szervezett gyakorlatorientált külföldi részképzés.

Választható specializációk
VÁLASZTHATÓ SPECIALIZÁCIÓ SPECIALIZÁCIÓFELELŐ       MELY MUNKARENDBEN?                                  
Vidéki, természeti és
borturizmus
specializáció
Dr. Pallás Edit Ilona
egyetemi docens
nappali és levelező munkarendben
Egészségturizmus specializáció Dr. Molnár Csilla
egyetemi docens
nappali és levelező munkarendben
Rendezvényszervezés
specializáció
Dr. Lőke Zsuzsanna
egyetemi docens
nappali és levelező munkarendben
Turizmusfejlesztés és térségi
menedzsment
Dr. Bujdosó Zoltán
egyetemi tanár
nappali és levelező munkarendben

Specializációra történő felvétel feltételei

A szak hallgatói a negyedik félévben választanak specializációt. Specializáció választásnál a hallgató 2 specializációt jelöl meg (első, illetve második helyen választandó specializáció). A specializáció min. 10 fő jelentkezése esetén indul. A specializációra történő jelentkezéseket a szakfelelős és az érintett specializáció felelőse bírálják el.

Levelező munkarendű képzés sajátosságai

A tanterv, az ismeretek egymásra épülése, a specializálódási lehetőség és a záróvizsga követelmények megegyeznek a nappali munkarendű képzéssel.
Az oktatás jellege, a tananyagcsoportok beosztása és bizonyos módszertani kérdések az oktatás helyétől függően eltérhetnek egymástól, de az általános elv szerint a levelező munkarendű képzés tanórái pénteki és/vagy szombati napokon kerülnek megtartásra a szemeszter elején kiadott órarend szerint.

Szakmai gyakorlat

A szakmai gyakorlat – a mintatantervben meghatározottak szerint – két félév, melyet a hallgató legfeljebb két gyakorlati helyen tölthet.
A gyakorlat turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél (szálláshelyen; vendéglátó vállalkozásnál; utazásszervező és –közvetítő irodában; rendezvényszervező vállalkozásnál; kulturális-, sport- és fürdőlétesítményben; természetvédelmi igazgatóságoknál; a helyi-, térségi- és állami turizmus irányításban résztvevő, illetve desztináció menedzsment szervezeteknél; stb.) folytatható különféle munkakörökben, illetve végezhető a felsőoktatási intézmény tanszállodájában (Hotel Opál, Gyöngyös).
A szakmai gyakorlat egy féléve lehet a magyar és külföldi felsőoktatási intézmény közötti megállapodás keretében szervezett gyakorlatorientált külföldi részképzés.

A gyakorlat nappali munkarendben

A gyakorlat alapvetően az alábbi típusú helyszíneken teljesíthető:

  • az Egyetemmel együttműködési kapcsolatban álló gyakorlati helyeken;
  • a hallgató által saját magának szerzett és a szakvezető által jóváhagyott gyakorlati helyen, az Egyetemmel való együttműködési megállapodás megkötését követően;
  • Erasmus szakmai gyakorlati helyen.
A hallgató gyakorlat alatti kötelezettségei

A Hallgató a szakmai gyakorlat alatt a fogadóhely kijelölt szakemberének (mentor) felügyelete és irányítása mellett dolgozik a vállalati munkarend előírásainak figyelembevételével a hallgatói munkaszerződésében foglaltak szerint.
A hallgató köteles a hatályos vállalati baleset- és munkavédelmi szabályokat betartani.
A hallgató munkáját a gyakorlat ideje alatt az Egyetem kijelölt oktatója (felelőse) bármikor, előzetes bejelentés nélkül ellenőrizheti.

A gyakorlat értékelése és elfogadása

A szakmai gyakorlat végén a hallgatók írásos beszámolót készítenek, amit a foglalkoztató aláírásával igazol.
Külföldi szakmai gyakorlat esetén a beszámolót két nyelven (magyarul és a fogadóhely által elfogadott nyelven) kell elkészíteni.
A tartalmi és formai előírásoknak megfelelő beszámolót a szakfelelősnek/ szakkordinátornak vagy az általa megnevezett munkatársnak kell benyújtani.
A gyakorlat teljesítését a munkahelyi vezető – a hallgató által készített írásos beszámoló szignálásán kívül – az „Igazolás a gyakorlat teljesítéséről és munkahelyi vezetői értékelés” nyomtatvány kitöltésével, aláírásával igazolja. Ebből a szakmai gyakorlat utolsó napján egy példányt a hallgatónak átad, és további egy példányt a szakfelelősnek/szakkoordinátornak vagy az általa megnevezett munkatársnak megküld.

A gyakorlat levelező munkarendben

A levelező munkarendű képzésre vonatkozó szabályok megegyeznek a nappali munkarendű gyakorlattal.

Munkatapasztalat beszámítás

A képzéshez tartozó szakmai gyakorlat munkatapasztalat beszámításával is teljesíthető. A korábbi munkatapasztalat beszámítását az Intézeti Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottságnál kell kezdeményezni. Munkatapasztalatként csak a képzésnek megfelelő területen végzett munkavégzés számítható be, amennyiben a munkavégzés időtartama az elvégzett munkaórák tekintetében legalább olyan hosszúságú, mint a képzés tanterve szerinti szakmai gyakorlat.
Az Intézet Tanulmányi és Kreditátviteli Bizottsága a munkatapasztalat szakmai gyakorlatként történő beszámítására irányuló kérelem esetén kikérheti a szakfelelős/ továbbá a hallgatótól további adatszolgáltatást kérhet.

A képzés elvégzésével megszerezhető képességek, szakmai jogosultságok

Az alapfokozat birtokában a turizmus-vendéglátás alapszakon végzett közgazdászok

  • ismerik a turizmus ágazat működésének elveit, hazai és nemzetközi piacát, a piac szereplőit, jellemzőiket, sajátosságaikat, működésüket és kapcsolódásaikat;
  • ismerik a különböző típusú turisztikai vállalkozások típusait, valamint azok működtetésére és piaci tevékenységeinek irányítására vonatkozó elveket és menedzsment módszereket;
  • képesek a turisztikai és vendéglátó vállalkozások tevékenységének részleges vagy teljes körű tervezésére, szervezésére, irányítására és ellenőrzésére, szakmai problémák megfogalmazására, elemzésére, értékelésére, a problémák kezelésére és megoldására;
  • környezetérzékeny, gyakorlat- és minőségorientált szemléletmóddal készek a turizmus társadalmi, gazdasági, technológiai és jogi környezetében bekövetkező változások önálló megfigyelésére, a következtetések felelősségteljes levonására, szak- és közigazgatási feladatok ellátására;
  • képesek szaktanácsadói feladatok ellátására.

A szakon végzett hallgatók szakképzettségüket elsősorban az alábbi vállalat- és intézménytípusoknál történő elhelyezkedés során hasznosíthatják:

  • szálláshelyeken a front office (recepció, porta), a house keeping, a vendéglátás, a rendezvényszervezés, az értékesítés- és marketing, valamint a gazdálkodáshoz, adminisztrációhoz kapcsolódó munkaterületeken, akár középvezetői munkakörökben is;
  • konferencia és rendezvényszervezőként;
  • utazásszervezők és utazási irodák munkatársaként, vezetőjeként;
  • vendéglátó egység munkatársaként, menedzsereként;
  • fürdőlétesítmények (gyógy-, wellness- és élményfürdők) munkatársaként;
  • kulturális- és sportlétesítmények rendezvényszervező-, vagy marketingért felelős munkatársaként, menedzsereként;
  • természetvédelmi igazgatóságok, nemzeti parkok turisztikai szakértőjeként, programszervezőjeként;
  • a helyi-, térségi- és állami turizmus irányításban változatos munkakörökben
  • önkormányzatok turisztikai referenseként;
  • desztinációmenedzsment (TDM) szervezet munkatársaként;
  • pályázatírással, kutatással foglalkozó vállalkozások és szervezetek munkatársaként;
  • saját turisztikai/szabadidős vállalkozás vezetőjeként.

Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás

A hallgatóknak a képzés során nappali munkarendben a mintatanterv szerint két féléven keresztül alapozó nyelvoktatásban, majd két féléven keresztül szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A nyelvoktatás és a szaknyelvoktatás teljesítése kritérium követelmény. Levelező munkarendben a nyelvoktatás és szaknyelvoktatás szabadon választható módon valósul meg.

A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei
  • a képzés összes kötelező tantárgyának, a választott specializáció tantárgyainak teljesítése, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szabadon választható kredit és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 180 kredit értékben;
  • a 60 kredit értékű szakmai gyakorlat teljesítése.

Záróvizsga

Záróvizsgára bocsátás feltételei
  • végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
  • szakdolgozat benyújtása és bírálók általi elfogadása;
  • a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A záróvizsga részei
  • szakdolgozat védés;
  • szaktárgyi komplex vizsga (tantárgyi vizsga), amely „A” (a turizmushoz és vendéglátáshoz kapcsolódó általános szakmai ismeretek) és „B” (specializáció specifikus) kérdésekből áll. Az „A” tételsort az érintett tárgyfelelősök bevonásával a szakfelelős, a „B” tételsorokat a specializáció felelősök állítják össze minden tanévben. A kérdések gyakorlat orientáltak, továbbá hangsúlyt kap, hogy a záróvizsgázó hallgató naprakész piaci ismeretekkel rendelkezik-e.

A záróvizsgára vonatkozó további részletes információkat a Tanulmányi és vizsgaszabályzat 5. sz. függelék 1.6 pontja tartalmazza.
A képzések aktuális tantervei a sharepoint felületünkön kikereshetőek.


Képek a Campuséletről