A képzés célja és a szakmai kompetenciák
A képzés célja olyan szakképzettség elérésének biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövények Magyarországon termeszthető fajainak termesztéstechnológiáit megvalósítani, azt fejleszteni, a vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtését megvalósítani, az egyes munkafolyamatokat megtervezni és azokat irányítani, az ökológiai adottságoknak megfelelően a termesztéstechnológia elemeit (biológiai, agrotechnikai) összehangolni és adaptálni.
Jártas a feldolgozás módjaiban, a minőségi követelmények előírásaiban és a forgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit, rendelkezik az ehhez szükséges gyógynövény- és drogismerettel. Képes a kis- és középüzemekben korszerű irányítói és vezetői tevékenységre.
A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök)
- 3623 Gyógynövény-felvásárló
- 5111 Gyógynövénykereskedő
- 6111 Szántóföldinövény-termesztő
- 6112 Bionövény-termesztő
- 6113 Zöldségtermesztő
- 6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő
- 6116 Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és -feldolgozó
- 6119 Egyéb növénytermesztési foglalkozású
- 9331 Gyógynövénygyűjtő
Miért Keszthely?
- Ki ne szeretne a Balaton fővárosában, a parthoz közel tanulni?
- Itt mindent megtanulhatsz, amit az agrárvilágról tudnod érdemes, nem csak elméletben, gyakorlatban is.
- Saját botanikuskertünkben és tangazdaságunkban sajáthatod el a gyakorlati tudásod.
- Pezsgő diákélet vár egyetemi klubbal, koncertekkel, rendezvényekkel!
- Vízimádóknak: saját evezőcsapat és Regatta minden évben!
- Természetkedvelőknek szervezett túrákkal is készülünk.
- Öntevékeny csoportok: bármi, ami csak érdekelhet…
- A Georgikon TV-n keresztül friss infókat kaphatsz a Campusról diáktársaid segítségével, de ha van affinitásod, még a műsorkészítésbe is belekóstolhatsz!
- Klubok, csoportok várnak, mindenféle témakörben: Táj és Ember Klub, Georgikon Társastánc csoport, Georgikon Fiatal Gazda Klub, Georgikon Keresztény Diákkör, Xiros Klub, Bexi Klub
Részletek a képzésről
Gyűjthető kreditek
- A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
- A képzés orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék)
- Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra, amely az agrártermelés sajátosságai miatt megosztható, de legalább öthetes összefüggő szakmai gyakorlatot kell külső szakmai gyakorlóhelyen teljesíteni. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat hat hét (ebből összefüggő három hét), legalább 240 óra.
- A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább: 10 kredit
A felsőoktatási szakképzés moduljai és azok kreditarányai:
- valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit;
- a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit;
- a szakképzési modul: 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit.
Az elsajátítandó szakmai kompetenciák
A felsőfokú gyógynövény technológus
a) tudása
- Rendelkezik a gyógy- és fűszernövény szakterülethez kapcsolódó általános és szakspecifikus elméleti és gyakorlati ismeretekkel.
- Ismeri a gyógy- és fűszernövény szakterület alapvető fogalmait, tényeit és összefüggéseit a legfőbb gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.
- Ismeri a termelési folyamatok tervezésének és irányítástechnikájának alapjait.
- Ismeri a termékek feldolgozásával, forgalmazásával kapcsolatos előírásokat.
- Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit.
- Folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszer-ipari, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, gyógyszerkönyvi, élelmezés- és munkaegészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.
- Ismeri anyanyelven a szakterület szakmai szókincsét, és legalább egy idegen nyelven, minimum alapszintű nyelvismerettel rendelkezik.
- Ismeri a munkájához szükséges hardvereket, szoftvereket és informatikai eszközöket.
- Ismereteit folyamatosan bővíti a kamarai és egyéb szakmai továbbképzéseken.
b) képességei
- Képes a gyógy- és fűszernövények konvencionális és ökológiai szemléletű termesztéstechnológiájának (gyűjtésének) megvalósítására, szakszerű ápolási munkáinak végzésére.
- Képes biztonságos és minőségi termékek előállítására, forgalmazására, ezen feladatok irányítására.
- Képes felmérni a feladatokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket.
- Képes önálló gazdálkodásra, irányítási feladatok ellátására, a vállalkozással kapcsolatos felelős döntések meghozatalára.
- Szakmai információkat gyűjt, tart nyilván és szolgáltat, szervezési, előkészítési és elemzési feladatokat végez, közreműködik a szakmai rendezvények, bemutatók és tanácskozások előkészítésében, szervezésében.
- Munkájában képes az egyének és a társadalom egészségét javító-támogató, környezetbarát megoldások előnyben részesítésére.
c) attitűdje
- Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt.
- Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit.
- Törekszik az újdonságok, a szakterülethez kapcsolódó folyamatok megismerésére, megértésére, alkalmazására.
- Részt vesz a szakmai, vezetői fejlődését szolgáló kamarai, hatósági rendezvényeken, továbbképzéseken, tréningeken.
- Betartja a szakirányú etikai elvárásokat és a szakirányú viselkedéskultúra elveit; a jobbítás szándékával kritikusan, de együttműködési szándékkal szemléli saját munkáját és környezetében zajló szakmai tevékenységet.
d) autonómiája és felelőssége
- Ellenőrzi a tevékenységéhez szükséges dokumentáció meglétét, kamarai és hatósági engedély érvényességét.
- Biztosítja a termelési folyamatok feltételeit.
- Maga is elvégzi az egyes munkafolyamatokat.
- Irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését.
- Hibalehetőségeket tár fel és hárít el.
- Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai és adminisztrációs változásokat.
- Operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg.
A felsőoktatási szakképzés összefüggő szakmai gyakorlatának követelményei
További Felsőoktatási szakképzések
Ménesgazda szak
Magyar nyelvű, nappali és levelező tagozatos, 4 féléves felsőoktatási
Szőlész-borász szak
Magyar nyelvű nappali és levelező tagozatos, 4 féléves felsőoktartási