Gyógy- és fűszernövények szak

Georgikon - Felsőfokú szakképzések - Gyógy- és fűszernövények szak

A képzés célja és a szakmai kompetenciák

A képzés célja olyan szakképzettség elérésének biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövények Magyarországon termeszthető fajainak termesztéstechnológiáit megvalósítani, azt fejleszteni, a vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtését megvalósítani, az egyes munkafolyamatokat megtervezni és azokat irányítani, az ökológiai adottságoknak megfelelően a termesztéstechnológia elemeit (biológiai, agrotechnikai) összehangolni és adaptálni.
Jártas a feldolgozás módjaiban, a minőségi követelmények előírásaiban és a forgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit, rendelkezik az ehhez szükséges gyógynövény- és drogismerettel. Képes a kis- és középüzemekben korszerű irányítói és vezetői tevékenységre.

A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök)

  • 3623 Gyógynövény-felvásárló
  • 5111 Gyógynövénykereskedő
  • 6111 Szántóföldinövény-termesztő
  • 6112 Bionövény-termesztő
  • 6113 Zöldségtermesztő
  • 6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő
  • 6116 Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és -feldolgozó
  • 6119 Egyéb növénytermesztési foglalkozású
  • 9331 Gyógynövénygyűjtő

Miért Keszthely?

  • Ki ne szeretne a Balaton fővárosában, a parthoz közel tanulni?
  • Itt mindent megtanulhatsz, amit az agrárvilágról tudnod érdemes, nem csak elméletben, gyakorlatban is.
  • Saját botanikuskertünkben és tangazdaságunkban sajáthatod el a gyakorlati tudásod.
  • Pezsgő diákélet vár egyetemi klubbal, koncertekkel, rendezvényekkel!
  • Vízimádóknak: saját evezőcsapat és Regatta minden évben!
  • Természetkedvelőknek szervezett túrákkal is készülünk.
  • Öntevékeny csoportok: bármi, ami csak érdekelhet…
  • A Georgikon TV-n keresztül friss infókat kaphatsz a Campusról diáktársaid segítségével, de ha van affinitásod, még a műsorkészítésbe is belekóstolhatsz!
  • Klubok, csoportok várnak, mindenféle témakörben: Táj és Ember Klub, Georgikon Társastánc csoport, Georgikon Fiatal Gazda Klub, Georgikon Keresztény Diákkör, Xiros Klub, Bexi Klub

Részletek a képzésről

Gyűjthető kreditek
  • A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
  • A képzés orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék)
  • Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra, amely az agrártermelés sajátosságai miatt megosztható, de legalább öthetes összefüggő szakmai gyakorlatot kell külső szakmai gyakorlóhelyen teljesíteni. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat hat hét (ebből összefüggő három hét), legalább 240 óra.
  • A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább: 10 kredit

A felsőoktatási szakképzés moduljai és azok kreditarányai:

  • valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit;
  • a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit;
  • a szakképzési modul: 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit.
Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

A felsőfokú gyógynövény technológus

a) tudása
  • Rendelkezik a gyógy- és fűszernövény szakterülethez kapcsolódó általános és szakspecifikus elméleti és gyakorlati ismeretekkel.
  • Ismeri a gyógy- és fűszernövény szakterület alapvető fogalmait, tényeit és összefüggéseit a legfőbb gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.
  • Ismeri a termelési folyamatok tervezésének és irányítástechnikájának alapjait.
  • Ismeri a termékek feldolgozásával, forgalmazásával kapcsolatos előírásokat.
  • Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit.
  • Folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszer-ipari, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, gyógyszerkönyvi, élelmezés- és munkaegészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.
  • Ismeri anyanyelven a szakterület szakmai szókincsét, és legalább egy idegen nyelven, minimum alapszintű nyelvismerettel rendelkezik.
  • Ismeri a munkájához szükséges hardvereket, szoftvereket és informatikai eszközöket.
  • Ismereteit folyamatosan bővíti a kamarai és egyéb szakmai továbbképzéseken.
b) képességei
  • Képes a gyógy- és fűszernövények konvencionális és ökológiai szemléletű termesztéstechnológiájának (gyűjtésének) megvalósítására, szakszerű ápolási munkáinak végzésére.
  • Képes biztonságos és minőségi termékek előállítására, forgalmazására, ezen feladatok irányítására.
  • Képes felmérni a feladatokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket.
  • Képes önálló gazdálkodásra, irányítási feladatok ellátására, a vállalkozással kapcsolatos felelős döntések meghozatalára.
  • Szakmai információkat gyűjt, tart nyilván és szolgáltat, szervezési, előkészítési és elemzési feladatokat végez, közreműködik a szakmai rendezvények, bemutatók és tanácskozások előkészítésében, szervezésében.
  • Munkájában képes az egyének és a társadalom egészségét javító-támogató, környezetbarát megoldások előnyben részesítésére.
c) attitűdje
  • Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt.
  • Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit.
  • Törekszik az újdonságok, a szakterülethez kapcsolódó folyamatok megismerésére, megértésére, alkalmazására.
  • Részt vesz a szakmai, vezetői fejlődését szolgáló kamarai, hatósági rendezvényeken, továbbképzéseken, tréningeken.
  • Betartja a szakirányú etikai elvárásokat és a szakirányú viselkedéskultúra elveit; a jobbítás szándékával kritikusan, de együttműködési szándékkal szemléli saját munkáját és környezetében zajló szakmai tevékenységet.
d) autonómiája és felelőssége
  •  Ellenőrzi a tevékenységéhez szükséges dokumentáció meglétét, kamarai és hatósági engedély érvényességét.
  •  Biztosítja a termelési folyamatok feltételeit.
  •  Maga is elvégzi az egyes munkafolyamatokat.
  •  Irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését.
  •  Hibalehetőségeket tár fel és hárít el.
  •  Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai és adminisztrációs változásokat.
  •  Operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg.
A felsőoktatási szakképzés összefüggő szakmai gyakorlatának követelményei
A gyakorlati képzés a felsőoktatási szakképzésre vonatkozó rendelkezések szerint a felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tangazdaság, tanműhely, laboratórium), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél szerezhető meg.

További Felsőoktatási szakképzések

Ménesgazda szak

Ménesgazda szak

Magyar nyelvű, nappali és levelező tagozatos, 4 féléves felsőoktatási

Szőlész-borász szak

Szőlész-borász szak

Magyar nyelvű nappali és levelező tagozatos, 4 féléves felsőoktartási

Képek a Campuséletről