Takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki szak

Georgikon - Mesterképzés (Msc) - Takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki szak

A képzés célja és a szakmai kompetenciák

A képzés célja szakmájuk iránt elkötelezett takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnökök képzése, akik rendelkeznek a takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakágazatokkal kapcsolatos korszerű, alapelveiben az Európai Unió szabályrendszerében foglaltakkal azonos szemléletű, komplex ismerettel és felkészültek a takarmányipar, a gazdasági haszonállatok, valamint a társ- és hobbiállatok okszerű táplálóanyag ellátására, továbbá a takarmánygazdálkodás teljes vertikumának termékfejlesztési, termék-előállítási, ökonómiai, környezet- és egészségvédelmi, valamint minőségbiztosítási szakterületein mérnöki szintű tervezői és irányítói feladatok ellátására. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Miért Keszthely?

  • Ki ne szeretne a Balaton fővárosában, a parthoz közel tanulni?
  • Itt mindent megtanulhatsz, amit az agrárvilágról tudnod érdemes, nem csak elméletben, gyakorlatban is.
  • Saját botanikuskertünkben és tangazdaságunkban sajáthatod el a gyakorlati tudásod.
  • Pezsgő diákélet vár egyetemi klubbal, koncertekkel, rendezvényekkel!
  • Vízimádóknak: saját evezőcsapat és Regatta minden évben!
  • Természetkedvelőknek szervezett túrákkal is készülünk.
  • Öntevékeny csoportok: bármi, ami csak érdekelhet…
  • A Georgikon TV-n keresztül friss infókat kaphatsz a Campusról diáktársaid segítségével, de ha van affinitásod, még a műsorkészítésbe is belekóstolhatsz!
  • Klubok, csoportok várnak, mindenféle témakörben: Táj és Ember Klub, Georgikon Társastánc csoport, Georgikon Fiatal Gazda Klub, Georgikon Keresztény Diákkör, Xiros Klub, Bexi Klub

Részletek a képzésről

Gyűjthető kreditek
  • A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
  • A szak orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék)
  • A diplomamunka készítéséhez rendelt kreditérték: 30 kredit
  • A szabadon választható tárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 6 kredit
A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok és minimális feltételek

1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a természetvédelmi mérnöki, a vadgazda mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, növénytermesztő mérnöki alapképzési szak

2. A 4. pontban meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: az agrár képzési területről a kertészmérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a mezőgazdasági szakoktató, a tájrendező és kertépítő mérnöki, a vadgazda mérnöki, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, a vidékfejlesztési agrármérnöki a műszaki képzési területről a környezetmérnöki, a biomérnöki; a természettudomány képzési területről a biológia, a földrajz, a földtudományi, a környezettan alapképzési szak.

3. A 4. pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

4. Minimális előképzettség: 2-3. pontban megadott oklevéllel rendelkezők esetén a mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei

    Az alapképzéstől eltérő mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma legalább 84 kredit az alábbiak szerint:

  • természettudományi ismeretek (állattan-állatélettan, növénytan-növényélettan, biokémia, mikrobiológia, állategészségtan) területéről 20-26 kredit;
  • mezőgazdasági ismeretek (takarmányozástan, földművelés-földhasználat, gyepgazdálkodás, növénytermesztéstan, állattenyésztéstan) területéről 28-36 kredit;
  • gazdasági és gazdálkodási ismeretek (üzemgazdaságtan, vezetés és szervezés) területén 8-14 kredit;
  • műszaki, informatikai ismeretek (műszaki alapismeretek, informatika) 4-8 kredit.

A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató legalább 60 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.

Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

A takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök

a) tudása
  • Ismeri a takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakágazatokkal kapcsolatos korszerű alapelveket, az Európai Unió szabályrendszerében foglaltakkal azonos szemléletű, komplex ismeretanyagot.
  • Ismeri a mezőgazdasági, ezen belül különösen a takarmányozástan tudományterületének szakmai szókincsét anyanyelvén, valamint legalább egy idegen nyelven.
  • Ismeri a takarmányipar, valamint a takarmánygazdálkodás teljes vertikumának termékfejlesztési, termék-előállítási, környezet- és egészségvédelmi, valamint minőségbiztosítási aspektusait, annak elméleti és gyakorlati szempontjait, élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos összefüggéseit.
  • Ismeri a mezőgazdasági szektor, ezen belül különösen a takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakágazat szerkezetét, a takarmány-előállítás, -forgalmazás és -ellenőrzés jogi szabályozását, az azok működtetését biztosító szakhatóságok felépítését, jogkörét és eljárásrendjét, valamint a mezőgazdasági termelés egészét meghatározó agrárpolitika összefüggéseit.
  • Ismeri a K+F+I jelentőségét a takarmány-előállítás fejlődésében, különös tekintettel a gazdasági állatok táplálóanyagokkal szemben támasztott igényeivel, valamint a biztonságos állati termék előállítással kapcsolatos új ismeretekre.
  • Ismeri továbbá a K+F+I tevékenységhez szükséges forrásgenerálás lehetőségeit.
  • Birtokában van a tevékenységi területén alkalmazható korszerű vezetéselméleti és szervezetirányítási ismereteknek, a munkaszervezetek hatékonyságának és egészséget támogató voltának erősítése érdekében.
b) képességei
  • Képes a folyamatos önképzésre és az ehhez szükséges információ források felkutatására.
  • Átlátja a szakmai előmenetelének feltételrendszerét és ennek megfelelően képes megtervezni életpályáját.
  • A takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök elméleti és gyakorlati tudása birtokában képes mérnöki szintű tervezői és irányítói feladatokat ellátni.
  • Képes a takarmányipar, a takarmánygazdálkodás, valamint a takarmány ellenőrzés különböző területein önálló szakmai álláspont kialakítására és annak a tudomány aktuális állása szerinti szakmai alátámasztására, és álláspontját az adott kérdésben felmerülő vitában megvédeni.
  • Képes önálló termékpálya szemléletű minőségi termék előállítására, állati takarmányok előállítására és azok minőségének megóvására, hasznosítható természeti, gazdasági és társadalmi erőforrások felismerésére és komplex értékelésére.
  • Képes az agrárgazdaság és az agrárpolitika különböző döntési folyamataiban való részvételre, a szakigazgatásban és egyéb állami intézményrendszerekben szakértői feladatok ellátásán keresztül.
  • Képes szakágazati szaktanácsadás művelésére és alkalmas egyéni és társas vállalkozások működtetésére és irányítására, valamint a takarmányozás területén K+F+I projektekben való részvételre vagy azok irányítására.
  • Képes szakmai és tudományos szempontból egyaránt megalapozott véleményt kialakítani és álláspontját megvédeni.
  • Ismeri és alkalmazza a szakmai szókincset, képes idegen nyelvű szakmai kommunikációra.
  • Képes a takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakágazat ismereteit összegezni és azokat kritikailag értékelni.
  • Képes a szakmai megállapításait szóban vagy írásos formában a szakmai közönség, vagy az irányító hatóságok felé közvetíteni.
  • A szóbeli és írásos kommunikáció korszerű eszközeit hatékonyan alkalmazza, különös tekintettel az informatika nyújtotta előnyökre és esetleges hátrányokra.
  • Képes projektekben, illetve adott feladatokon dolgozó munkacsoportokban tevékenyen részt venni.
c) attitűdje
  • Érti és hitelesen képviseli a takarmányipar és a takarmánygazdálkodási szakágazat fontosságát, valamint annak jelentőségét az agrárágazat egészén belül úgy hazai, mint nemzetközi aspektusból.
  • Elkötelezett a mezőgazdasági, ezen belül a takarmányalapanyag-termelés és takarmány-előállítás, pozitív társadalmi megítélésének fenntartása illetve javítása iránt.
  • A takarmányipar hazai, európai uniós és egyéb nemzetközi szereplőinek véleményét tiszteletben tartja, nyitott és fogékony azok iránt.
  • Szakmai ismereteinek birtokában konstruktív módon közelíti meg és kezeli a szakmai kérdéseket.
  • Érzékeny a mezőgazdaság, ezen belül különösen a takarmányipar bármely szektorában felmerülő problémák iránt és törekszik azok megoldására.
  • Érdeklődést mutat az élő természettudományok, ezen belül különösen a takarmányozási kutatások új eredményei iránt, hajlandóságot mutat azok kritikus szemléletű kipróbálására, majd bevezetésére a takarmányozás napi gyakorlatába.
  • Elismeri a szakmai fejlődés és az életpálya-tervezés, a folyamatos önképzés és az élethosszig tartó tanulás fontosságát.
  • Környezettudatos szemlélettel rendelkezik.
  • Elkötelezett a mezőgazdasági termelés és a termék-előállítás környezet- és egészségvédelmi, valamint állatvédelmi és egyéb etikai szabályai iránt.
  • Kutatás-fejlesztési területen betartja és betartatja a tudományos kutatás etikai szabályait és normarendszerét.
  • Elfogadja és képviseli a mezőgazdasági termelés legfontosabb értékeit, különös tekintettel a fenntartható fejlődésre.
  • Felismeri az értékeket, fogékony a hatékony megoldást jelentő módszerek és eszközök alkalmazására, továbbá elkötelezett az emberi egészség értékei iránt.
  • Felismeri és elfogadja döntésének korlátait és kockázatát, mindenkori munkavégzésében jogkövető magatartás jellemzi és ezt elvárja beosztottjaitól is.
  • Önmagával szemben is kritikus és igényes.
  • Elfogadja mások eltérő véleményét, kritikáját, ha azok szakmai indokokkal alátámasztottak.
  • Elkötelezett a problémák szakmai alapokon nyugvó megoldására.
  • Megfontolt, véleményét szakmai szempontoknak rendeli alá, azokat következetesen képviseli.
  • Képes szakmája összefoglaló és részletezett problémaköreinek megértésére és hiteles közvetítésére.
  • A mérnöki munka során előnyben részesíti az egyének és a társadalom egészségét támogató, környezetbarát megoldásokat.
d) autonómiája és felelőssége
  • Munkája során önállóan végzi szakmai feladatait, legyen az irányítás, kutatási projekt vezetése, vagy operatív feladat.
  • Önállóan képes szakmai kérdések megválaszolására és problémák megoldására.
  • Életpályáját önállóan tervezi meg.
  • A munkája során hozott döntésekért és tevékenységéért teljes felelősséget vállal.
  • Felelősséggel tartozik az irányítása alatt dolgozó munkatársainak munkájáért is.
  • Felelősségtudata megnyilvánul szakmai, jogi és etikai és morális attitűdjeiben is.
  • Felelősséget vállal szakmai véleményéért és nyilatkozataiért, egyúttal vállalja véleményének következményeit is.
A mesterképzés jellemzői

Szakmai jellemzők

A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:

  • természettudományos és mérnöki alapismeretek (a szakismereteit megalapozó biokémia, mikrobiológia, emésztésfiziológia, termelés-élettan, kutatás-módszertan, valamint biometriai és kommunikációs ismeretek) 18-24 kredit;
  • takarmányozási, takarmánybiztonsági szakmai ismeretek (speciális szakterületi ismeretköröket magában foglaló modulok: a takarmánynövények termesztése, gyephasznosítás, takarmányismeret, keverék-takarmánygyártás, takarmánykonzerválás és takarmányminősítés, a különböző állatfajok emésztési sajátosságai, táplálóanyag ellátása és takarmányozás, a különböző takarmányok vizsgálata és minősítése, valamint a takarmánybiztonság és minőség ellenőrzése) 40-50 kredit;
  • választható szakspecifikus ismeretek (a takarmányágazat és a kapcsolódó ágazatok makro- és mikro ökonómiai, vállalkozás-menedzsmenttel kapcsolatos, a társ- és hobbiállatok, az intenzíven tartott és takarmányozott halfajok táplálóanyag ellátásával és takarmányozásával foglalkozó, valamint a természeti környezet védelmével kapcsolatos ismereteket tartalmazó modul) 14-22 kredit.

A szakmai gyakorlat követelményei

A szakmai gyakorlat takarmányipari létesítményben, állattartó telepen, takarmányozási kutatásokkal alapfeladatként foglalkozó kutatóintézetben vagy takarmányozástani kutatásokat végző intézményben szervezett, legalább négy hét időtartamú gyakorlat.

Szaknyelvoktatás

A hallgatóknak a mesterképzés során nappali munkarendben szaknyelvoktatásban kell részt venniük. A képzést gesztoráló intézet döntése szerint a szaknyelvoktatás megvalósulhat valamely szakmai tantárgy vagy diplomadolgozat-készítéssel kapcsolatos tantárgy keretében vagy előírható az alapképzésen oktatott képzési területi szaknyelvi tantárgy teljesítése. Levelező munkarendű mesterképzésben a szaknyelvtanulás nem kötelező.

A végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzésének feltételei
  • a képzés összes kötelező tantárgyának, valamint a tanterv szerint szükséges mennyiségű szakspecifikus és szabadon választható kredit és a szakdolgozat-készítésre adható kreditek teljesítése összesen 120 kredit értékben;
  • a diplomamunka készítéséhez rendelt 30 kredit és
  • a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimálisan 6 kreditérték megszerzése.

Záróvizsga

Záróvizsgára bocsátás feltételei

A záróvizsga bizottság előtt történik azon a képzési helyen, ahol a hallgató a tanulmányait végezte. A záróvizsga bizottság tagjai az egyetem oktatói és elismert külső szakemberek, elnöke az intézet egyetemi tanár vagy egyetemi docens beosztású oktatói közül kerül ki.

  • végbizonyítvány (abszolutórium) megszerzése;
  • diplomadolgozat benyújtása és mindkét bíráló általi elfogadása (legalább elégséges osztályzat);
  • a hallgatónak nem állhat fenn tartozása az Egyetem felé.
A záróvizsga részei
  • diplomadolgozat védés
  • komplex vizsga.
Záróvizsga ismeretkörök, záróvizsgatárgyak

A 2021/22. tanévtől felmenő rendszerben:

Magában foglalja mindazon ismereteket, amelyeket a jelölt a képzés során a különböző tantárgyakban elsajátított: a fontosabb gazdasági haszonállat fajok takarmányozásának ismeretköreit, a fajok hasznosítási irányainak megfelelő a táplálóanyag-szükségletek, takarmányozási technológiák, etethető takarmányok, takarmányadalékanyagok ismereteit, a takarmányok tartósításának módszereit, a keveréktakarmány és premix gyártás munkafolyamatait és jogi szabályrendszerét. A komplex tételek magukban foglalják a takarmányozás és az állati termékek minősége közti összefüggéseket, a biztonságos állati termék előállítás és takarmánybiztonság ismeretköreit, a takarmányozás környezetvédelmi, minőségbiztosítási és ökonómiai aspektusait.

A képzések aktuális tantervei a sharepoint felületünkön kikereshetőek.


További Mesterképzések (msc)

Agrárközgazdász szak

Agrárközgazdász szak

Magyar nyelvű, levelező tagozatos, 4 féléves mesterképzés

Növényorvos szak

Növényorvos szak

Angol és magyar nyelvű, nappali tagozatos, 4 féléves mesterképzés

Képek a Campuséletről